keskiviikko 16. lokakuuta 2013

178# Justiina perähevosena

Ollaan alettu harrastamaan taas uudelleen lähiaikoina perähevostelua. Kesällä ennen startteja käytiin aina lenkki siten, että Justiina juoksi perässä. Kun startit loppuivat ja Justiina jäi tauolle, ei sen jälkeen ole tammaa perähevosena käytetty. Aina ennen mulla on ollut kaveri mukana pitämässä neitiä takana kun meinaa kiivetä syliin, mutta eilen päätin kokeilla, jos onnistuisin yksin. Keli ei osunut kohdalleen, sillä tuuli ja Justiina oli tosi säpsyllä päällä ja poni oli tosi virtava. Menomatka poispäin kotoa sujui hyvin, mutta takaisin tullessa poni sai kunnon energiapärinät ja Justiina päätti että hän menee ohi ponista. Itse yritin pidättää ponia yhdellä kädellä ja toisella vetää Justiinaa ettei mene ohi. Sen polvi kerkesi kolahtaa kärryn lokasuojaan, jota se vähän säikähti ja juoksi loppumatkan nätisti takana! Toivottavasti oppi kerrasta, että ohi ei tulla. Justiina juoksee rennommin perässä kuin kärryjen edessä tai ratsastaen, kun on niinsanotusti vapaana. Pidättekö te hevosianne perähevosina? Miten homma sujuu?


Hiittipäivä oli tänään. Matkaan pakattiin hiittikärryjen sijasta kilpakärryt. Kuvia katsellessa sitä miettii, että kyllä se voilokki vaan tuohon kylkeen sopii! Tein taas saman lämmityksen, Justiina oli sopivan rauhallinen. Se on kai jo tottunut, että raviradalla päästellään kun sen aika on, mihinkään ei ole kiite. Äiti huusi ekan kierroksen hölkän jälkeen että ''ompa se letkeä'' kun normaalisti neiti siis hölkkii saappaat jalassa. Tamma tuntuikin oikein hyvälle. Itse hiitissä se vähän satsaili kaarteissa, mutta 1.43 meni toinen kierros läpi hyvällä tyylillä! Maalisuoralla se spurttaa automaattisesti tosi reippaaseen vauhtiin.







Olin taas tyytyväinen hiittiin, voikun olisi nyt sarjoja lähellä tämän tasoiselle hevoselle, mutta kun ei. Vasta marraskuun alussa olisi, ja sitä en tiedä, juokseeko tamma hokkikengässä miten. Toivotaan että lumi ei sada vielä! Huomasi kyllä hiittiä ajaessa että syksy on tullut, ilman hanskoja sormet jäätyi samantien. Huhuilin puolessa välissä lämmitystä iskältä hanskoja. Iskä ei löytänyt kuin yhden. Piti valita, kumpaa kättä paleli enemmän, älkää siis ihmetelkö, jos mulla on vaan yksi hanska kädessä! ;)

10 kommenttia:

  1. Meillä on yhdet kärryt, joihin on tehty paikka perähevoselle. Niissä on siis semmonen "rauta" johon tulee riimunnarut molemminpuolin kiinni ja niiden lisäksi vielä kaulapanta. Se rauta myös estää hevosen tulon kärryihin (: Meillä on monesti reenattu sellasia hevosia noin, jotka stressaa tosi paljon ajoa tai on "kauheita" ajaa. Nipsukin kulki aika useesti perähevosena, mutta kerran se sai semmoset kilarit, että yksi naru meni poikki niin enää ei juurikaa pidetä sitä perähevosena.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo niin mäkin oon kuullut tollasista, olis kätevät! Kaksi hevosta liikuttaa helposti kun toinen juoksee perässä :)

      Poista
    2. Tungen tähän teidän keskusteluun, itseä kovasti kiinnostanut tällänen tsydeemi mistä Ansku mainitsit, että saisi hevoselle tuollaisen jonkunlaisen "telineen".. Saisiko kuvaa tuosta teidän keksimästä niin voisi itsekin vihdoin keksiä millainen se voisi olla :)

      Poista
  2. Itse ajan aika paljon perähevosen kanssa. Laitan narun perseen alle, ettei sätkyn tullessa tarvitse kun päästää irti eikä tule mitään pahempia vahinkoja :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mullakin naru on "irtonaisena" menee penkin selkänojan ali käteen, jolloin pääsee taarvittaessa irti helposti :)

      Poista
  3. Paljonkin on tullut hevosia tiuhtissa pidettyä, nykyään ei oikein ole sopivia pareja tähän hommaan. Jossain vaiheessa kyllä tekisi mieli taas kokeilla, meillä vaan tuo vanha mamma menee niin kovia vauhteja, ettei nuori (ja treenissä oleva) pysy perässä ;)

    VastaaPoista
  4. Ohi aiheesta, mutta kun tässä oon seuraillut teidän ongelmia sun muuta,ja ittellä on aikas samanlainen tamma (?) varmaankin myös.. Viimeksi puolituntia sitten kävi haaveri lenkillä,hetti miut pois kärreistä ja lähti täyttä laukkaa tietä,kunnes tie loppui ja meni suoraan metsään.. Kärrythän siinä meni palasiksi,ja myös mm. rintaremmi.. Onneksi ihanat naapurit auttoivat tätä paniikissa olevaa "naista" joka pillittää "nyt se meni valtatielle ja jäi auton alle!", ja kun hevonen löytyy,se kävelee suoraan kohti "mamii,auta mua"..No,valjaat pois ja ilman satulaa ratsastaen kotiin.. Tätä siis on tehnyt todella monesti, ja on siis potkuri, sen takia käytänkin potkuremmiä, ja pari kertaa on hyvät ylävitosetkin vetänyt.. Osaisitko neuvoa mitä tässä tilanteessa enään tehdä,kun tuota jatkunut jo vuoden päivät ja tää nainen alkaa kohta olla burn outissa huolesta.. Ajan siis perusomppunivelellä, eikä sinänsä käsistä lähde,muttei oikeen jarrujakaan löydy. Ja ratsastaessa on vähän ylireipaskin, joten sitä en tiedä miten siinä käy,on se aika monta kertaa heittänyt alaskin.. perähevosena ei,koska korskii ja tulee niskaan / ohi..

    Olen tässä miettinyt että jättäiskö vaan siitostammaksi..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oisko sulla mahdollisuutta ajaa toisen hevosen perässä? Meillä onglemat helpottui sillä, kun nykyisin ajetaan/ratsastetaan pareittain, ei varmasti tulisi edelleekään mitään jos yksin lähtisi ratsastamaan maastoon, ajaminen jo saattaisi sujuakkin.. Tarvitsee vaan toistoja, toistoja ja toistoja. Justiina on ainakin sellanen, että jos tulee vastaan pelottava asia, sitä ei saa siitä pakottamalla ohi mitä ennen tein. Ennen yritin pistää vauhtia ja piiskalla pakottaa. Nyt mielummin menen pelottavat kohdat kävellen, löysin ohjin ja vaikka pysähdytään välillä katselemaan sitä, ollaan tällä tavalla päästy etenemään. Justiina ei onneksi ole ikinä potkinut, sellaista hevosta en katselisi päivääkään ellei joku huippuhevonen olisi...

      Poista
    2. Tämä tammahan ei mitään pelkää,ja siis kuitenkin selvästi minuun luottaa, mutta joku paha tapa sille on päälle jäänyt.. En ainakaan vielä pysty kenenkään perässä ajamaan, joten sekin lienee syy siihen miksi on porukassa niin häslä, aikapommi ja liian virtava.. Hirviästi kyttää muita. Ja onkelmahan on se,ettei se päästä ketään ohitse..Edes polkupyörää! Vastaa siis (liian!) hyvin muille jotka tulee sivulle/viereen.. Puolilaput on testattu, kuuntelee vaan mitä ympärillä tapahtuu,eikä anna pitää pumpuleita korvissa.. Nyt olen pitänyt huppuja,mutta eipä ne paljoa näytä auttavan :/ Vähän vain laimentaa selkeästi ääniä,ei muuta.

      Eikä tuo potki kuin sillon kun on "syy". Eli esim jos pitäisi hidastaa tai tehdä jotain muuta yhtä tyhmää,menijähän tämä olisi,ja kovakin.. Varmasti menisi 35 läpi jos vain sais toimimaan.. Työhän voisitte tulla tänne vierailulle joku päivä tai mennään yhteishiitille? :D

      Poista