maanantai 15. kesäkuuta 2015

241# tuomiopäivä

Tasan viikko sitten matkasimme odottavaisina klinikalle Mikkeliin, Leena Sinnemaan hoiviin. Toivoimme koko sydämistämme, että sieltä löytyisi syy, minkä takia Justiina ravaa huonosti.

Saavuimme Mikkeliin kymmentä vaille kymmenen, aikamme oli kymmeneltä. Pääsimme heti sisälle ja Justiina jännitti ihan kamalasti, tutisi kuin haavanlehti. Ensin eläinlääkäri katsoi jalat läpi, jalat siistit, hieman aristi oikean jalan jännealuetta. Yleisen katselmuksen jälkeen lähdimme pihalle taivuttelemaan. Aloitettiin vasemmasta etusesta ja tammahan ontui ihan kunnolla polvea ja hieman vuohista. Sen jälkeen loput jalat puhtaasti taivutettiin, vasen etunen jäi ontumaan ensimmäisestä taivutuksesta. Suunnattiin takaisin sisälle ja puudutettiin vasen etupolvi ja odoteltiin kymmenen minuuttia.






Odottelun jälkeen suunnattiin taas pihalle, juoksutin liinassa sekä suoralla ja ontuma oli melkein hävinnyt. Seuraavaksi toivoin polvien röntgenkuvausta, sillä halusin selvittää, onko polvissa irtopaloja. Polvet kuvattiin, vasemmassa etupolvessa kulumaa, muttei hälyyttävää. Oikea etupolvi siisti. Sen jälkeen siirryttiin tutkimaan aristava jännealue. Samantien kun karvat ajettiin jalasta, huomasin pullottavan jänteen. Ultraus varmisti diagnoosin, pinnallisen koukistajajänteen 10 % vamma. Puoli vuotta menee parantuakeen. Kävelyttää saa, mutta Justiina ei kävele.




Joku muu olisi musertunut tästä tuomiosta, mutta itse olin tyytyväinen, että vika löytyi. Sitähän ei kukaan tiedä milloin jännevamma on tullut ja kuinka kauan se jalassa on ollut. Vika on siinä ja pysyy. Tamma koppiin ja eikun kohti tallia.

Tallilla suunnitelmat olivat jo selvillä. Justiina astutetaan. Orin päättämiseen meni muutama päivä, päädyttiin sitten Larssiin. Eilen selviteltiin missä vaiheessa kiimakiertoa ollaan ja oltiinkin siinä vaiheessa, että keskiviikkona katsotaan joko saa siementä tilata. Tänään tammasta tuli sitten virallisesti siitostamma, kun kengätkin siltä otettiin pois.




Tulevaisuudessa suunnitelmissa on radoille paluu varsan jälkeen, jos jänne parantuu oletetusti. Tämä tamma näyttää vielä, se on rautaa!

3 kommenttia:

  1. Meillä oli Onnilla myös ensin 10% jännevamma, ja perään sen yläpuolella 30%. Se 10% oli oikeastan ihan mitätön, mutta jätti jalan paksuksi. Sitten kun tuli tuo uusi, niin se vei sen ekankin vamman paksuuntuman pois, ja sen jälkeen jalka on ollut tosi hyvä ja kestänyt starttejakin.. Tosi outoa, mutta selkeästi vika oli syvemmällä, kuin siinä havaitussa 10 prosentissa..
    Ei varmastikaan huono idea astuttaa, ei toki muutenkaan, mutta saa myös jalka hyvin paranteluaikaa :)

    Niin, eikä se meidän Onnikaan kävele.. Mutta hyvin sillä on vammat parantuneet, kun se on saanut mennä omia tahtejaan, eli väliin rauhallisia ravipätkiä. Huonommin varmaan olisi parantunut, jos väkisin olisi kinnattu ja kiskottu kävelemään. Ja nythän on onneksi kesä, ja luonto kävelyttää, jos on mahdollisuus pitää ulkona jopa yötä-päivää :)

    http://onniponi.blogspot.com/

    VastaaPoista
  2. Voi että sentään. Samalla tavalla Nipsukin oireili ja hankkarivamma sieltä sitten löytyi. Onneksi tamma hevosen voi aina astuttaa. Toivottavasti jää tiineeksi! :)

    VastaaPoista
  3. Kiitos tsempeistä! Tänään tamma siemennettiin ja kun ultrataan tiineeksi niin lähtee laidunelämää viettämään! :)

    VastaaPoista