tiistai 22. huhtikuuta 2014

205# hiittiä ja sen sellaista

Viikko sitten tamma kävi käväsemässä Laukaan klinikalla. Ihmetyksekseni aikataulut olivat suunnileen ajoissa, eikä tamma joutunut seisomaan kovin kauaa kopissa. Kun Justiina pääsi sisälle, se aloitti kamalan reuhaamisen, potki ja vaelti, heitti päätään ja kuopi. Siinä monet kävivät ihmettelemässä että onko miten nuori ori ja miettivät, ettei voi kovin kipeä olla kun tuolla lailla jyskää. Tutkimukset eläinlääkäri aloitti käymällä tamman jalat läpi, joista hän ei löytänyt mitään päällisin puolin. Sitten oli suuntana juoksutuskäytävä ja jalkojen taivutukset. Ainoat ontumat tuli vasemman takajalan ylänivelestä 1/5 ja oikean takajalan alanivelestä 1/5. Seuraavaksi käytiin sisällä juttelemassa ja miettimässä jatkoa. Päätettiin juoksuttaa tamma maneesissa, jossa se sitten oli tosi jäykkä vasemmasta takasestaan. Maneesista mentiin rauhotuksen kautta juuri ja juuri pystyssä pysyvällä hevosella röntgeniin. Siellä otetuista kuvista selvisi, että kintereissä kulumaa, muttei niin vakavaa, ettei voisi ravikäytössä pitää. Ilman mitään piikityksiä päästiin pois ja ohjeiksi jatkaa treeniä siten, että tekee huolellisen ja pitkän lämmityksen.



Keskiviikkona käytiin sitten radalla kun muut tallilaiset lähtivät harjoitusraveihin. Justiina ei ollut ollenkaan hyvä vaan meni tosi jäykkää ravia sen, mitä ajoin ja jonkin verran laukkailikin. Taas lähdettiin hiitiltä huonoin mielin pois ja etsin jo tammalle oria valmiiksi.

Sunnuntaiksi keräsin itseni ja suunnattiin uudelleen hiitille, tällä kertaa 4 v lv-tamma Hertta kaverinamme. Tällä kertaa pistin tammalle sekinkin, mutta jätin vielä kokolaput pois. Ajettiin ensin peräkanaa viisi kierrosta lämmitystä, joista kaksi viimeistä kierrosta olivat 1.50 vauhtia. Justiina meni vasten kilpasuuntaa 1.50 vauhdissa vähän huonoa ravia. Kävelytettiin kierros ja ajettiin oikea hiitti, ensimmäinen kerros 1.45 vauhtia, jossa Justiina laukkasi takasuoralla, mutta kiri Hertan kiinni hyvällä ravilla. Toinen kierros ajettiin 1.40 vauhtia, minkä Justiina meni ravia kunnes käänsin viimeiset parisataa metriä Hertan vierelle. Siinä tuli taas laukka. Ajoin vielä puoli kierrosta ja Justiinan ravissa ei moittimista.



Mielessäni liikkuu joka toinen hiitti varsajutut, joka toinen kerta mietin starttiin ilmoittamista. Mitä tässä pitäisi tehdä, tiedä sitä. Välillä Justiina menee tosi hyvää ravia kilpailuvauhdissa, välillä ei ravaa edes kahden minuutin vauhdissa. Erittäin miettivät ajatukset.

4 kommenttia:

  1. Voi että! Meillä on Nipsun kanssa ihan samanlaisia ongelmia. Toivottavasti Justiina nähdään vielä raviradoilla (:

    VastaaPoista
  2. Moikka! Nyt on laukkailua liikkeellä useammallakin tammalla... Kannattaa kokeilla ilmanvetosuojaa (ellet ole jo kokeillut) ja poislukea myös selkävammat. Meillä laukkailu johtuu kiimasta, joka vetää lihaksen jumiin. Silloin juurikin tuollainen, että välillä ravaa normaalisti ja välillä ihan keinuhevonen :/

    Sinulle olisi haaste :) http://www.laukonhevoskuntoutus.com/2014/04/pidan-huolta-hevosestani-bloggaa-ja.html

    VastaaPoista
  3. Joo niin voidaan lukea kiima mukanna! Veikkaan kuitenkin että on jotain ''henkistä'' kun tamma juoskee kaverin kanssa vaikka mitä, mutta yksin menee juuri ja juuri 1.50 :D

    VastaaPoista